L’Autoritat Nacional Palestina dóna l’esquena a la gent de Palestina

El ministre d’Afers Civils de l’Autoritat Nacional Palestina (AP) va anunciar el dimarts la represa de la cooperació en matèria de seguretat amb Israel. Hussein Al-Sheikh va afirmar que es tracta d’una “gran victòria” i d’un “assoliment” per a l’Autoritat Nacional Palestina. Fins i tot, va sortir a la televisió i va agrair al poble palestí aquesta “victòria”. Està enganyat.

El 15 de novembre de 1988, el  primer president de l’Autoritat Palestina, Yasser Arafat -que va morir l’any 2004- va declarar la “independència” de Palestina. Recordant això, Al-Sheikh va fer una piulada a Twitter: “El camí cap a la independència està pavimentat amb paciència,perseverança i  constància, i la nostra completa i real independència serà el dia que hagi acabat l’ocupació i s’aixequi la bandera de Palestina sobre les mesquites i esglésies de Jerusalem. Salutacions a la nostra gent que resisteix”.

La declaració d’Arafat no va ser més que un intent de suprimir la primera intifada Palestina, l’aixecament popular que va ocórrer després que Israel pensés que el nacionalisme palestí havia estat “assassinat” per la rendició de l’Organització per l’Alliberament de Palestina (OAP) pel camí de pau amb Israel. Pel motiu que sigui, només tres dies després del seu tuit, Al-Sheikh va anunciar la represa de la cooperació de seguretat amb la potència ocupant.

Ho va explicar així a Twitter: “Arran de les trucades del president Abbas pel que fa al compromís d’Israel amb els acords bilaterals signats, i basant-nos en els missatges oficials escrits i orals que vam rebre, confirmem el compromís d’Israel amb aquests. Així doncs, la relació amb Israel tornarà”.

Segons funcionaris israelians, hi va haver setmanes de trobades amb oficials palestins sobre la relació: “Hem estat treballant en això des de fa diverses setmanes”, van dir a Ynet News. “El ministre de Defensa, Benny Gantz, va enviar missatges molt clars als palestins durant les seves reunions amb els ambaixadors de la UE, assegurant que vol que es reprengui la coordinació”.

No van esmentar els suposats compromisos adquirits per Israel amb l’Autoritat Nacional Palestina sobre “tots” els acords anteriors. Tot i això, els oficials palestins van revelar que “també hi havia vincles encoberts” entre el cap de l’administració civil del Ministeri de Defensa israelià i “els seus homòlegs palestins”.

Va oblidar Hussein Al-Sheikh el que havia dit només tres dies abans d’aquest anunci? No sabia res de les setmanes de reunions i converses entre els funcionaris de l’AP i Israel? Bé, sí, ho sabia. El seu anunci el van acordar entre els Estats Units, Israel, Egipte i la AP.

Una font de l’Autoritat Palestina em va dir, amb la condició que mantingués el seu anonimat, que els funcionaris de la campanya del president electe dels Estats Units, Joe Biden, havien demanat a l’AP que repengués la cooperació en seguretat com un “gest de bona voluntat” cap a Israel i per la represa del procés de pau. Per això, Abbas té moltes esperances en l’administració de Biden.

També podria explicar a què es referia el ministre d’Afers exteriors de l’AP, Riyad Al-Maliki, quan va dir durant una visita a Alemanya: “Ara, amb la nova administració de Washington, veiem un canvi, veiem una esperança i no volem ser víctimes del passat… La nova administració creu en la solució de dos estats… la nova administració creu que el Tracte del Segle hauria de descartar-se. Parlen d’invertir la majoria, si no totes, de les accions. I això és per nosaltres una indicació que la nova administració és diferent. I per això estem disposats a participar”. Tenint en compte que tant Biden com la vicepresidenta electe Kamala Harris són sionistes declarats, Al-Maliki s’està agafant a un clau roent.

Totes les faccions palestines, excepte una, fins i tot les de l’OAP, han condemnat la represa de la cooperació de seguretat de l’AP. Ho descriuen com una “punyalada a l’esquena” per tots els extensos esforços que s’han exercit recentment per assolir la unitat nacional.

“La represa de la cooperació en matèria de seguretat reflecteix la desatenció de l’AP cap a les institucions nacionals palestines, principalment el Comitè Executiu de l’OAP”, va dir el Partit dels Pobles. Els comitès de resistència popular van anar més enllà i van declarar que la mesura “revela l’engany i la mentida de l’AP contra els palestins”.

El ministre d’Afers Exteriors de l’Autoritat Palestina, Riyad Al-Malki, a Ginebra, Suïssa, el 26 de febrer de 2020
[FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images]

Tenint en compte que gairebé totes les faccions, sense excepció, no estan d’acord amb aquest retorn a la col·laboració en seguretat amb l’estat d’ocupació, a qui representen en realitat l’AP i Hussein Al-Sheikh amb aquesta decisió? Només pot ser a Israel. Ah, i Fatah, que és l’única facció important que no condemna la mesura. No és una sorpresa, és clar, però és vergonyós.

Segons l’analista polític palestí Mustafa Al-Sawwaf, el moment de l’anunci mostra clarament que l’autoritat palestina “està infectada pel virus de la cooperació en seguretat i no necessita persuasió per mantenir-lo”. L’autoritat, ha afegit, “ha donat l’esquena al poble de Palestina per donar una càlida salutació de benvinguda a Israel”. 

Font: Middle East Monitor. Traduït pel Col·lectiu Intifada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s