Exigim justícia per l’assassinat del palestí Nizar Banat: fora Oslo!

Reproduïm la declaració i crida a l’acció de l’organització palestina Samidoun de 24 de juny de 2021 en resposta a l‘assassinat de l’activista Nizar Banat per part de les forces de seguretat de l’Autoritat Palestina (AP).

La Xarxa de Solidaritat amb els Presos Palestins Samidoun condemna en els termes més durs l’assassinat de l’activista palestí Nizar Banat, un lluitador ferm contra la corrupció que va treballar incansablement per acabar amb la coordinació de seguretat entre les forces de seguretat de l’Autoritat Palestina i el règim d’ocupació israelià, el marc subjacent als Acords d’Oslo. Abans del seu assassinat la matinada d’avui 24 de juny, per part de les forces de seguretat de l’Autoritat Palestina, que l’han detingut una vegada més com a pres polític, Banat havia estat empresonat, interrogat i jutjat reiteradament per l’Autoritat Palestina. Exhortem palestins, àrabs i internacionalistes a protestar i organitzar-se per exigir justícia i rendició de comptes -i l’alliberament de Palestina.

L’assassinat de Nizar Banat reflecteix una política conscient de l’ocupació israeliana i de l’Autoritat Palestina afiliada a Oslo. Aquesta darrera compleix la seva funció específica per protegir l’existència de l’ocupació i controlar el poble palestí de Cisjordània. Actuant com a agent de l’ocupació, l’AP practica totes les formes d’opressió i terror, incloses les detencions polítiques, incursions violentes i assassinats, contra el poble palestí per servir al projecte colonial sionista i protegir els privilegis del petit grup dels beneficiaris de l’Autoritat Palestina: l’Oslo class associada al règim sionista.

Protesters run from tear gas fired by Palestinian security forces during an anti-PA demonstration in Ramallah on 24 June 2021 (AFP)
Disturbis el 24 de juny a Ramal·la després que la policia palestina ataqués la manifestació contra l’assassinat de Nizar Banat. Foto: AFP

Aquest crim no es pot considerar per separat de la política d’assassinats contra líders i combatents palestins que du a terme contínuament des de fa dècades el règim d’ocupació israelià. El marc de la coordinació de seguretat, supervisat i implementat pels Estats Units, el Canadà i la Unió Europea (tots implicats en la formació, finançament i la supervisió de les forces de seguretat de l’Autoritat Palestina), està dissenyat per emprar els organismes palestins per dur a terme la missió del colonialisme sionista -perseguir, reprimir, empresonar i atacar la resistència palestina, així com a moltes palestines –organitzadores, escriptores, intel·lectuals, activistes estudiantils– que estan per l’alliberament de Palestina, des del riu fins al mar, sense l’entitat col·laboracionista de l’Autoritat Palestina.

El propòsit de les forces de seguretat de l’Autoritat Palestina i del projecte de coordinació de seguretat pel qual porten armes és evitar, a través de la força, la violència i la repressió, que el poble palestí i el seu moviment d’alliberament resisteixin eficaçment i derroquin el règim d’ocupació israelià a tota Palestina, al servei dels interessos del sionisme i de l’imperialisme, mentre porten la bandera palestina a la insígnia de cada agent.

La brutalitat de la pallissa a Nizar Banat és evident a les fotografies del seu cos. 25 membres de les forces de seguretat de l’Autoritat Palestina -entrenades segons els estàndards creats pels funcionaris dels EUA, com ara el general Keith Dayton– han envaït la casa de Banat a Dura, a prop d’Hebron, a les 3.30 de la matinada, fent explotar la porta per les frontisses, imitant gairebé exactament el terror de les incursions nocturnes israelianes a les quals les palestines són sotmeses diàriament abans de l’alba. Middle East Eye ha informat: “Ammar, cosí de Banat … ha afegit que els agents han irromput a l’habitació on dormia Nizar i immediatament l’han ruixat amb gas pebre a la boca i al nas. El cosí ha dit que han apallissat severament Banat amb pals de ferro i de fusta. Nizar es trobava en un estat semi-conscient quan les forces de seguretat l’han arrossegat, despullat i se l’han endut en un vehicle militar “. Hores més tard s’ha informat de la seva mort.

Milers de palestines s’han manifestat pels carrers, indignades per l’assassinat de Banat, exigint no només justícia i càstig pels responsables de l’assassinat, sinó també que caigui Mahmoud Abbas, derrocant el règim de l’AP i la seva col·laboració amb Israel, i la fi de els Acords d’Oslo. De fet, el poble palestí i la resistència han exigit reiteradament la fi de la coordinació de seguretat des de que va començar a implementar-se, mentre que el president de l’AP, Mahmoud Abbas, ha declarat que és “sagrada”.

Tot el procés d’Oslo ha estat devastador per al poble palestí: milers de vides palestines han estat robades en el camí d’Oslo, mentre es distorsionaven, segrestaven i compremetien els marcs polítics de la lluita palestina. Mentre les palestines de dins de la Palestina ocupada l’any 48 continuen afirmant la seva identitat i existència i s’organitzen per a l’alliberament, el lideratge oficial palestí de l’AP, en lloc d’això, ha reconegut Israel, la creació de la Nakba i el projecte colonial d’assentament sobre el 78% de Palestina. És per això que les activistes palestines exigeixen una via alternativa, que rebutgi completament Oslo i el projecte de rendició.

De fet, el darrer mes de mobilització dins i fora de Palestina ha subratllat la profunda unitat del poble palestí a tota la Palestina ocupada, des del riu fins al mar, i a tot arreu a l’exili i la diàspora, i el seu compromís de resistir fins a l’alliberament, dues coses que el projecte d’Oslo tenia la intenció de desprestigiar i destruir, tot i que no ho ha aconseguit en absolut.

Milers de palestines han sortit al carrer a Ramal·la indignades per l’assassinat de Nizar Banat -i els han atacat una vegada més les forces de seguretat de l’Autoritat Palestina, que han disparat gasos lacrimògens i els han colpejat amb porres. “La llei palestina protegeix l’ocupació”, ha afirmat Maher al-Akhras, que va guanyar la seva llibertat després d’una vaga de fam de 103 dies. L’assassinat també es produeix després que desenes de palestines, incloent-hi líders de les protestes i cantants per joves durant les marxes de suport a Sheikh Jarrah i Gaza, hagin estat detinguts, interrogats i atacats recentment per l’Autoritat Palestina.

Manifestació a Ramal·lah el 20 de maig de 2021 en suport a Gaza. Foto: AFP)

Lawyers for Justice, que ha treballat incansablement per alliberar desenes de detingudes polítiques de les presons de l’Autoritat Palestina, ha relatat l’ús indegut de la normativa sanitària i la declaració d’estat d’emergència per reprimir l’organització palestina en un informe publicat només dos dies abans de l’assassinat de Banat. Middle East Eye ha informat que Muhannad Karajah, d’Advocats per la Justícia, ha assenyalat que “Banat l’havia trucat dimecres i li va dir que el servei d’intel·ligència de la PA el sotmetia a amenaces, que li havien exigit que deixés de criticar l’Autoritat… Matant en Nizar Banat, l’Autoritat [Palestina] confirma avui que és una autoritat repressiva que amenaça a qualsevol defensor dels drets humans i que totes les persones poden ser sotmeses a un procés de detenció polític “.

أثرياء الحرب والمصائب في فلسطين - YouTube

Per descomptat, l’assassinat de Banat remet a molts casos anteriors de brutalitat i complicitat de les forces de seguretat de l’Autoritat Palestina amb els crims israelians -des de l’assassinat de Basil al-Araj per part de les forces d’ocupació israelianes poc després que Al-Araj i cinc dels seus companys fossin empresonats i torturats a les presons de l’AP per l’assassinat d’Omar Nayef Zayed, trobat mort davant de l’ambaixada de l’AP a Sofia, q Bulgària, on s’havia refugiat després que les autoritats d’ocupació israelianes intentessin la seva extradició, dècades després d’haver-se escapat de les presons colonials.

La detenció política de l’Autoritat Palestina és una porta giratòria amb la presó d’ocupació israeliana per a moltes joves líders palestines i activistes estudiantils. Les detencions de líders estudiantils al campus per part de les forces d’ocupació israelianes es combinen amb detencions de coordinació de seguretat d’encara a més estudiants palestines. Fa només uns mesos, les forces de seguretat de l’AP van atacar les refugiades palestins a Beirut que protestaven demanant justícia a l’ambaixada de l’AP.

I, de manera infame, l’Autoritat Palestina va empresonar Ahmad Sa’adat, el secretari general del Front Popular per l’Alliberament de Palestina; els seus companys Ahed Abu Ghoulmeh, Majdi Rimawi, Basil al-Asmar i Hamdi Qur’an, així com el que durant molt de temps va ser dirigent de Fatah, Fuad Shobaki, a la presó de Jericó de l’AP, sota vigilància britànica i dels Estats Units, durant quatre anys, des de 2002 fins al 2006. Ara, tots ells estan detinguts en presons israelianes, perquè les forces d’ocupació israelianes els van segrestar de la presó de Jericó.

La sang de Nizar Banat és a les mans de l’AP -i, per tant, d’Israel, els Estats Units, el Canadà, la Unió Europea i totes les parts implicades en la creació, el manteniment i la promoció del marc de coordinació de seguretat, que beneficia només l’ocupant i el colonitzador a costa del poble palestí.

Ara és el moment d’actuar per enfrontar-se a l’Autoritat Palestina i a tots els responsables d’imposar-la al poble palestí en detriment de la lluita palestina pel retorn i l’alliberament. L’AP i qui la finança i la forma han de respondre per la seva traïció permanent al poble palestí i per la seva col·laboració amb el règim d’ocupació i el colonialisme sionista. Volem fer notar que aquest crim és també una crida urgent a boicotejar, aïllar i resistir l’ocupació israeliana a tota Palestina i arreu. El projecte d’Oslo està recolzat pel sionisme, l’imperialisme i els règims reaccionaris, i ha de caure i caurà en el camí de l’alliberament de Palestina, des del riu fins al mar.

Actua!

  1. Protesta a l’ambaixada, la missió o el consolat de l’Autoritat Palestina al teu país -o a l’ambaixada israeliana. Exigeix ​​justícia i responsabilitat per l’assassinat de Nizar Banat i deixa clar que l’AP no representa la lluita del poble palestí per l’alliberament. Aquest crim és també israelià, sobretot per l’interès de l’ocupació. Protesta a les ambaixades i consolats israelians.
  1. Exigeix al teu govern que deixi de donar suport a les forces de seguretat de l’Autoritat Palestina i que sancioni Israel. L’ajuda i la formació de les forces de seguretat de l’AP no estan dissenyades per proporcionar seguretat a les palestines, sinó per reforçar l’ocupació israeliana i reprimir la resistència palestina. L’ajuda legítima ha de donar suport als drets del poble palestí, no pas desqualificar-los directament. Des del Canadà a Austràlia fins a la Unió Europea, els governs occidentals i les potències imperialistes proporcionen suport diplomàtic, polític i econòmic continuat a Israel, a més de vendre milers de milions de dòlars en armes a l’estat colonial d’assentament. Mentrestant, també compren milers de milions de dòlars en armes a l’estat israelià. Els governs vinculats a les potències imperialistes, com a Filipines, el Brasil, l’Índia i altres llocs també compren armes i serveis de seguretat, tots ells provats en combat sobre la població palestina. Truqueu als vostres representants, diputats i responsables polítics i demaneu al vostre govern que sancioni Israel ara, que li talli tota ajuda, que n’expulsi els ambaixadors i deixi de comprar i vendre armes i que deixin de finançar i formar les forces de seguretat de l’AP per ajudar a l’ocupació en els seus crims.
  2. Uniu-vos a moviments i organitzacions palestines que lluiten contra Oslo. Moltes palestines, dins de Palestina, a l’exili i la diàspora, treballen per fer caure Oslo i restaurar la brúixola de la lluita: per l’alliberament i el retorn, del riu al mar, i defensar la resistència com la veu legítima del poble palestí. Obteniu més informació i participeu en la conferència Masar Badil (ruta alternativa palestina) que es convocarà a Madrid l’octubre de 2021.
  3. Boicotegeu Israel: la campanya internacional, àrab i palestina per boicotejar Israel pot jugar un paper important en aquest moment crític. Els grups locals de boicot poden protestar i etiquetar productes i queviures israelians. Participant en el boicot a Israel podeu ajudar directament a fer caure una peça clau de l’economia del colonialisme d’assentament. Descarregueu-vos el nostre fulletó de boicot per distribuir-lo a supermercats, botigues i altres espais de la vostra comunitat.

Font: Samidoun. Traduït pel Col·lectiu Intifada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s