Declaració: Stop the Wall fa una crida a aturar l’escalada d’opressió de l’Autoritat Palestina

El dijous 24 de juny de 2021 més de 20 funcionaris de l’Autoritat Palestina (AP) van irrompre a casa de Nizar Banat, candidat a les eleccions parlamentàries cancel·lades, defensor de la llibertat d’expressió i crític franc de la corrupció de l’AP i de la coordinació de seguretat amb l’ocupació israeliana.

Segons membres de la família de Banat, els agents de seguretat de l’AP van despullar Banat, el van arrossegar entre crits i li van colpejar el cap amb porres i trossos de metall. Unes hores més tard es va comunicar la seva mort sota custòdia.

En resposta a l’assassinat del Banat milers de palestines s’han concentrat als carrers des de dijous passat.

Foto: Stop the Wall

Aquestes protestes han estat una expressió més de la nova fase de la nostra lluita, que hem vist despertar durant les recents protestes que s’han escampat per tota la Palestina històrica i que els atacs al nostre poble a Jerusalem van provocar. Aquestes noves protestes es basen en la unitat popular i el rebuig de totes les formes de discriminació. Sortim al carrer juntes, decidides a modelar el nostre futur, a guanyar l’autodeterminació, a exigir democràcia i drets i a aconseguir llibertat, justícia i igualtat.

Les manifestants, pacífiques, demanen que es castigui els assassins de Banat, el derrocament de l’AP i que es cancel·lin els Acords d’Oslo, inclosa la coordinació de seguretat amb l’ocupació israeliana.

Aquestes protestes pacífiques s’han trobat amb porres i gasos lacrimògens disparats per desenes d’agents de la seguretat de l’AP vestits amb equipament d’antiavalots. Moltes altres han rebut cops i han estat arrestades per les forces de seguretat encobertes de l’AP, que portaven roba de civil. Periodistes i equips de les organitzacions de drets humans que supervisen les violacions dels drets humans han estat agredides i els seus telèfons confiscats per agents de l’AP.

Foto: Stop the Wall

Encara pitjor, després de la protesta d’ahir a Ramallah agents armats de l’AP van assaltar el complex mèdic de Palestina i van arrestar algunes de les manifestants ferides que hi eren ateses.

El brutal assassinat de Banat, que ja havia estat detingut abans fins a vuit vegades per l’AP i havia sobreviscut a diversos intents d’assassinat, forma part de les polítiques autoritàries que aplica l’AP i és el resultat de la seva “doctrina de seguretat”. Fa anys que organitzacions palestines i internacionals de drets humans documenten i denuncien la repressió de les protestes i la dissidència, inclosa la repressió de la llibertat d’expressió on line, així com l’ús excessiu de la força, tortura i maltractaments.

A més de la repressió que ens inflingeix el sistema consolidat d’opressió del colonialisme d’Israel en tres nivells (colonialisme dels assentaments, apartheid i ocupació militar -que s’incrementa a través de la coordinació de seguretat de l’AP amb els militars israelians) l’autoritarisme i la vigilància que l’AP practica contra el poble palestí representen capes addicionals de subjugació, autoritat i aparells de violència.

Després de l’assassinat de Banat alguns actors internacionals han publicat declaracions de condemna. Però hem d’afirmar que la comunitat internacional és còmplice de la solidificació del sistema antidemocràtic i de supressió de l’AP.

L’autoritarisme estructural de l’AP i la vigilància a les palestins són producte del projecte de construcció estatal post-2007, que es basa en gran mesura en l’anomenada “reforma de seguretat”. L‘oficina del coordinador de seguretat dels Estats Units, el tinent general Keith Dayton, va supervisar bona part de la construcció de les forces de seguretat post-2007, incloses la formació, transferència d’armes i altres formes de finançament. Un altre suport clau d’aquest esforç és l’Eupol COPPS de la Unió Europea.

El 2013 els donants havien aconseguit configurar el pressupost de l’AP de manera que es destinessin 1.000 milions de dòlars (el 26% del pressupost) al ‘sector de la seguretat’, més del que es va gastar sumant els sectors de l’educació, la salut i l’agricultura.

Les potències occidentals han consolidat l’autoritarisme de l’AP i l’anomenada reforma de la seguretat en un context d’ocupació colonial, ja que veuen en l’AP un actor clau en el fals procés de pau amb Israel. De fet, la consolidació del règim autoritari i de seguretat de l’AP només ha donat com a resultat una millor col·laboració amb l’ocupació israeliana, mentre es continuen negant i violant les aspiracions nacionals, amb el dret d’autodeterminació en primer lloc.

La campanya Stop the Wall condemna fermament el brutal assassinat de Banat i la dissolució violenta de manifestants pacífiques per part de les forces de seguretat de l’AP. També ens afegim a la multitud de manifestants i demanem:
• L’alliberament immediat de les persones detingudes en les protestes recents i altres preses polítiques a les presons de l’AP.
• La fi del sistema autoritari repressiu de l’AP dirigit per Mahmoud Abbas.
• La fi dels infames Acords d’Oslo signats el 1993 entre l’Organització per l’Alliberament de Palestina i Israel.
• Formar un lideratge palestí unit que es responsabilitzi de:

  1. Reactivar l’Organització per l’Alliberament de Palestina com a representant del poble palestí.
  2. Realizació d’eleccions lliures i justes.
  3. Redefinir el paper que haurien de tenir les institucions governamentals, incloses les institucions de seguretat existents des de la creació de l’AP.

Fem una crida a la comunitat internacional:
• Als governs de tot el món, especialment aquells que han estat còmplices en donar suport a l’autoritarisme de l’AP, que pressionin l’AP perquè respecti la legislació palestina i internacional aturant la supressió de les llibertats d’expressió i reunió; incloent-hi l’alliberament de les preses polítiques.
• A organitzacions internacionals de drets humans i al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides a pressionar els governs perquè actuïn i aturin les violacions dels drets humans de la PA del poble palestí a la Cisjordània ocupada.
• Les potències occidentals, principalment la UE i els Estats Units, han d’aturar immediatament la cooperació, formació, transferència d’armes i finançament a les forces de seguretat de l’AP i, en canvi, redirigir el suport a les agricultores i treballadores palestines més afectades per les polítiques de despossessió israelianes.

Als grups internacionals de drets humans i solidaritat:
• Continuar mantenint-se al costat i escoltant la gent que resisteix l’opressió.
• Per no oblidar mai la causa fonamental: el règim d’ocupació des de fa dècades d’Israel, el colonialisme d’assentament i l’apartheid i la complicitat internacional amb ells.
• Seguir exigint la fi de totes les formes de complicitat amb l’opressió del poble palestí, sobretot mitjançant l’enfortiment del moviment mundial de Boicot, Desinversió i Sancions (BDS).

Font: Stop de Wall. Traduït pel Col·lectiu Intifada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s